Kategorie



Olej z pestek dyni 1L nierafinowany

Ten produkt nie byl jeszcze oceniany

Cena: 71,15 zł z VAT

Zapytaj naszego sprzedawcy: Adres e-mail biuro@vitafarm.com.pl
Olej z pestek dyni 1L nierafinowany

Opis produktu

Olej z pestek dyni przez niektórych nazywany „zielonym złotem” pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nieprażonych pestek dyni.
Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe głównie omega-9 i omega-6. Ma wysoką zawartość cynku, zawiera witaminy B1, B2, B3, A, C, D, E, beta-karoten.
Jest źródłem selenu, potasu, fitosteroli, skwalenu, fitosteryny, cytruliny.


Przeznaczony do użytku zewnętrznego i wewnętrznego.

Właściwości oleju z nasion dyni:
- zwalcza pasożyty w układzie jelitowym,
- redukuje zły cholesterol (LDL),
- wspomaga koncentrację,
- działa zapobiegawczo przy przeroście prostaty,
- korzystnie wpływa na układ krążenia,
- ma działanie przeciwzapalne.

W kosmetyce:
- przyspiesza gojenie się ran,
- pomaga w redukcji cellulitu oraz rozstępów,
- chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV,
- pomaga w leczeniu trądziku,
- stymuluje porost włosów oraz hamuje proces ich wypadania.

Zastosowanie:
Olej z pestek dyni stosuje się tylko i wyłącznie na zimno, samodzielnie lub jako dodatek do warzyw, sałatek czy deserów.
Smażony traci zawarte w nim substancje prozdrowotne.
Tabela wartości odżywczych w 100 g.


Wartość energetyczna 3695 kJ/899 kcal
Tłuszcz 99,86 g
kwasy tłuszczowe nasycone 21,13 g
Węglowodany <0,03 g
Cukry <0,03 g
Białko <0,2 g
Sól <0,03 g

Przykładowa porcja: 1 łyżeczka - 5 g produktu dostarcza 2% RWS*
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).

Składniki: olej z pestek dyni, tłoczony na zimno nierafinowany.

Sposób przechowywania:
Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w temperaturze 5-25°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Informacje o alergenach: produkt może zawierać sezam i różne orzechy


Dodaj opinię o produkcie
Ocena: 1
Przepisz kod:
weryfikator

Kategorie

Przesyłka gratis dla zamówień od 250 zł