OLEJ Z PESTEK DYNI ZIMNOTŁOCZONY 1L
Olej z pestek dyni przez niektórych nazywany „zielonym złotem” pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nieprażonych pestek dyni.
Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe głównie omega-9 i omega-6. Ma wysoką zawartość cynku, zawiera witaminy B1, B2, B3, A, C, D, E, beta-karoten.
Jest źródłem selenu, potasu, fitosteroli, skwalenu, fitosteryny, cytruliny.
Przeznaczony do użytku zewnętrznego i wewnętrznego.
Zastosowanie:
Olej z pestek dyni stosuje się tylko i wyłącznie na zimno, samodzielnie lub jako dodatek do warzyw, sałatek czy deserów.
Smażony traci zawarte w nim substancje prozdrowotne.
Tabela wartości odżywczych w 100 g.
Wartość energetyczna |
3695 kJ/899 kcal |
Tłuszcz |
99,86 g |
kwasy tłuszczowe nasycone |
21,13 g |
Węglowodany |
<0,03 g |
Cukry |
<0,03 g |
Białko |
<0,2 g |
Sól |
<0,03 g |
Przykładowa porcja: 1 łyżeczka - 5 g produktu dostarcza 2% RWS*
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki: olej z pestek dyni, tłoczony na zimno nierafinowany.
Sposób przechowywania: Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w temperaturze 5-25°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Informacje o alergenach: produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.