Pektyna to naturalna substancja żelująca występująca w owocach. Idealna do przygotowania niskosłodzonych dżemów i galaretek owocowych.
Pektyna jest źródłem składników mineralnych takich jak sód, potas, wapń, żelazo i magnez. Wykazuje zdolność do wiązania cholesterolu, znacznie ograniczając wchłanianie go do krwioobiegu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, a zwłaszcza miażdżycy. Dodatkowo zapobiega nagłym skokom poziomu cukru we krwi.
Składniki:
Pektyna amidowana cytrusowa, dekstroza
Sposób użycia:
Pektynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, w temp. ok. 60°C i dodać do gotującego się dżemu (przed końcem gotowania). Zaleca się stosowanie ok. 8-16 g pektyny na 1 kg owoców.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.