Młody jęczmień zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu i pięć razy więcej żelaza niż zwykła pszenica. Ma w składzie witaminy C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wzmacniający kości wapń, przeciwdziałające anemii żelazo, zapobiegający skurczom mięśni i łagodzący skutki stresów magnez, zwiększający odporność organizmu mangan, cynk i krzem, które wzmacniają włosy i paznokcie.
Ponadto jest bogaty w selen, który chroni przed wolnymi rodnikami i zapobiega nowotworom oraz zawiera regulujący procesy trawienne błonnik. Ten ostatni nie tylko zmniejsza apetyt, ale też oczyszcza przewód pokarmowy z toksycznych substancji zalegających w jelicie grubym i zatruwających organizm.
Zastosowanie:
Młody jęczmień przeznaczony jest dla osób dorosłych jako uzupełnienie diety w witaminy i substancje mineralne.
Ważne informacje:
Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią przyjmowanie młodego jęczmienia powinny skonsultować ze swoim lekarzem. Również osoby chorujące przewlekle i stosujące na stałe leki powinny omówić z lekarzem przyjmowanie suplementów z młodym jęczmieniem. Młody jęczmień jest przeciwwskazany u alergików i osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna | 1262 kJ/302 kcal |
Tłuszcz | 6,4 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe nienasycone |
1,9 g 4,5 g |
Węglowodany | 12,2 g |
Cukry | 0 g |
Błonnik | 39,3 g |
Białko | 29,6 g |
Sól | 1,4 g |