Śliwki kalifornijskie suszone
Śliwki suszone zawierają sporo witaminy A (5 razy więcej niż świeże), witaminę E oraz dużo witamin z grupy B. Oprócz tego posiadają w swoim składzie potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez. Największym atutem śliwek jest błonnik. Ta zdrowa i smaczna przekąska szybko zaspokaja głód i na długo pozostawia uczucie sytości.
Zastosowanie:
Śliwki suszone są doskonałym dodatkiem do musli, jogurtów, chleba, ciast, koktajli owocowych, słodkich sałatek czy mięs. Idealnie sprawdza się jako substytut słonych i niezdrowych przekąsek.
Zaleca się regularne spożywanie ok. 100g śliwek dziennie.
Ważne informacje:
Suszonych śliwek nie powinni często jeść cukrzycy. Śliwki, zwłaszcza suszone, mogą mocno podnieść poziom cukru we krwi. Dodatkowo nie są polecane w przypadku osób cierpiących na zespół jelita drażliwego, bo mają właściwości przeczyszczające.
Tabela wartości odżywczych w 100 g:
Wartość energetyczna |
1191 kJ/282 kcal |
Tłuszcz |
1,2 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2 g |
Węglowodany |
60 g |
Cukry |
60 g |
Błonnik |
9,4 g |
Białko |
3,5 g |
Sól |
0,03 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
Śliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca - sorbinian potasu.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać sezam, rożne orzechy oraz zboża zawierające gluten.