ŻURAWINA SUSZONA
Żurawina suszona to zdrowa i smaczna przekąska, pozwala na dostarczenie ogromnej ilości wartości odżywczych w małej objętości. Suszone owoce to takie małe, skondensowane bomby zdrowotne.
Suszona żurawina ma niską zawartość tłuszczu, za to stanowi cenne źródło błonnika. Dostarcza sporych ilości witaminy E i jest niezwykle bogata w witaminę C, a także składniki mineralne, miedź i mangan.
Zastosowanie:
Idealne jako dodatek do ciast, deserów, musli, sałatek. Można również stosować do mięs, knedli i pierogów. Idealne jako samodzielna przekąska.
Ważne informacje:
Żurawiny nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe zawierający warfarynę. Substancje zawarte w żurawinie mogą utrudniać usuwanie tej substancji z organizmu, co może przyczynić się do występowania krwotoków.
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna |
1411kJ/337kcal |
Tłuszcz, w tym: |
0,37g |
kwasy tłuszczowe nasycone |
0,05g |
Węglowodany, w tym: |
83,5g |
cukry |
68,7g |
Błonnik |
4,3g |
Białko |
0g |
Sól |
0,01g |
*RWS dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Składniki:
Suszona żurawina 54%, cukier, olej słonecznikowy.
Przechowywanie:Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach:Produkt może zawierać
sezam i różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.