Morele suszone mają wysoką wartość odżywczą: są bogate w witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę), witaminę A, E i C, potas, żelazo, wapń oraz węglowodany. Dzięki dużej zawartości włókna pokarmowego regulują trawienie i pracę jelit, ułatwiając ich oczyszczanie. Stosowane są w leczeniu anemii, chorób nerek i nadciśnienia. Morela ciemna suszona to produkt zawierający duże ilości błonnika w stosunkowo niewielkiej objętości. Choć morele suszone są bardziej kaloryczne od świeżych, to są również bardziej sycące - dzięki temu zjadając ich niewielkie ilości zaspokajamy swój apetyt na słodycze.
Zastosowanie:
Idealne jako dodatek do ciast, deserów, musli, sałatek. Można również stosować do mięs, knedli i pierogów. Idealne jako samodzielna przekąska.
Ważne informacje:Spożycie zbyt dużej ilości (ok. 10) może powodować biegunkę.
Tabela wartości odżywczych w 100 g:
Wartość energetyczna |
1009 kJ/241kcal |
Tłuszcz |
0,5 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
Węglowodany |
62,6 g |
Cukry |
40 g |
Błonnik |
7,3 g |
Białko |
3,4 g |
Sól |
0 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ)
Składniki:
Morele suszone 100%
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.