Rodzynki to wysuszone odmiany winogron, które są jedną z ulubionych przekąsek dorosłych i dzieci. Ze względu na swoją niskokaloryczność są świetnym zamiennikiem przetworzonych słodkości.
Rodzynka jest naturalnym źródłem:
Witaminy B6 - która wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego
Żelaza - pomaga w transporcie tlenu, prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Fosforu - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
Potasu- który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego
Zastosowanie:
Rodzynki, czyli suszone winogrona, posiadają liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze, dzięki czemu są jednymi ze zdrowszych przekąsek. Rodzynki poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają osteoporozie.
Ważne informacje:
Przed spożywaniem rodzynek powinny wzbraniać się osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz z wrzodami żołądka lub dwunastnicy. Dodatkowo, rodzynki mogą nasilać objawy migreny, dlatego też nie można spożywać ich w trakcie ataku choroby.
Tabela wartości odżywczych w 100g:
Wartość energetyczna | 1257 kJ/296 kcal |
Tłuszcz | 0,4 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 69 g |
Cukry | 69 g |
Błonnik | 2 g |
Białko | 2,7 g |
Sól | 0,05 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
99,95% rodzynki; 0,05% olej słonecznikowy
Sposób użycia:
Rodzynki doskonale smakują jako samodzielna przekąska oraz jako wzbogacający smakowo dodatek do lodów, sałatek, ciast, babeczek czy porannej owsianki.
Sposób przechowywania:
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.