Orzechy pini (piniowe) swoją nazwę i aromat zawdzięczają sośnie Pinus Pinea rosnącej w śródziemnomorskim klimacie. Są one wyłuskanymi nasionami tego drzewa nazywanymi także piniolami lub pinocchi. Tak jak inne orzechy dostarczają one dużo potrzebnych w diecie związków chemicznych i kwasów tłuszczowych. Piniole to bogate źródło witaminy A, C, E i K oraz witamin z grupy B. Poza wysoką zawartością cynku i fosforu dzięki czemu już w starożytności były uznawane za afrodyzjak, pomagają uzupełnić niedobory potasu, magnezu, żelaza, wapna i sodu.
Zastosowanie:
Przy zawrotach głowy, suchym kaszlu, reumatyzmie i zaparciach. Witamina K odpowiada za prawidłowy proces krzepnięcia krwi, a także zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe, hamuje rozwój nowotworów i uwapnia kości, co chroni przed osteoporozą.
Tabela wartości odżywczych w 100g:
Wartość energetyczna | 2953 kJ/715 kcal |
Tłuszcz | 68 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 4,9 g |
Węglowodany | 15,6 g |
Cukry | 4,6 g |
Błonnik | 3,7 g |
Białko | 14,0 g |
Sól | 0,0 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
100% orzechy piniowe bez łupiny.
Sposób użycia:
Można je spożywać na surowo gdzie najlepiej komponują się z rodzynkami jako przekąska lub jako dodatek do sałatek i makaronów, jednak najbardziej polecane są blanszowane ponieważ pod wpływem ciepła wydziela się ich najlepszy aromat. Są także głównym składnikiem włoskiego sosu pesto. Z orzechów piniowych można także tłoczyć olej, który jest bardzo bogaty w składniki mineralne i bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.
Sposób przechowywania:
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.