Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych. Ksylitol redukuje płytkę nazębną, pomaga utrzymać mineralizację zębów, powoduje zmniejszenie odpowiedzi glikemicznej po posiłku. Zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością.
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy.
FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier.
Zastosowanie:
- niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier,
- nie podnosi cukru we krwi ,
- przeciwdziała drobnym ubytkom próchniczym, zapaleniom dziąseł, paradontozie, przywraca właściwe PH jamy ustnej,
- nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, hamuje rozwój grzybic, drożdżaków i pleśni,
- dobry dla dbających o linię.
Ważne informacje:
Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego powinny unikać alkoholi cukrowych w tym ksylitolu. W związku z tym, że część badań nad ksylitolem jest jeszcze w toku warto skonsultować wprowadzenie ksylitolu do diety dziecka z pediatrą.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna | 1000 kJ/240 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 100 g |
Cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
100% ksylitol
Sposób użycia:
Należy wprowadzać do diety stopniowo zaczynając od 1/2 łyżeczki dziennie. Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie.
Spożywanie w nadmiernych ilościach może wywoływać efekt przeczyszczający.
Sposób przechowywania:
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.