Garam masala to mieszanka suchych zmielonych przypraw, używana przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Wszystkie składniki mieszanki, z wyjątkiem gałki muszkatołowej, są oddzielnie prażone, a następnie mielone. W zależności od upodobań, w składzie garam masala może występować: anyż, chilli w proszku, kardamon czy koper włoski.
Zastosowanie:
Polecana jest do dań mięsnych, przede wszystkim wieprzowiny, dziczyzny oraz drobiu. Doskonale komponuje się z warzywami oraz różnymi sosami, może być również składnikiem marynaty. Mieszankę garam masala należy dodać pod koniec gotowania, aby wydobyć z niej cały aromat.
Składniki:
Kolendra, papryka ostra, papryka słodka, kmin rzymski, kukurydza, cynamon, imbir, liść laurowy, kardamon, kminek, gałka muszkatołowa, goździk mielony, papryka.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.