Kategorie



Agar-Agar 100g

Dostępna ilość:

Ten produkt nie byl jeszcze oceniany

Cena: 19,99 zł z VAT

Zapytaj naszego sprzedawcy: Adres e-mail biuro@vitafarm.com.pl
Agar-Agar 100g

Opis produktu

Agar-Agar to substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90–100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40–50 °C. Zestalony żel roztapia się po ponownym podgrzaniu do 90–100 °C. Zjawisko to jest przykładem histerezy przemiany fazowej ciało stałe-ciecz.
Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający, działający w wyniku spęcznienia pokarmu w jelitach.

Zastosowanie:
Agar-agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów) i innych przemysłowych produktów spożywczych.

Składniki:
Agar-agar

Sposób użycia:
Do uzyskania 1l galaretki potrzebujemy 1l soku owocowego, 15 dkg cukru i 6g agaru (2 płaskie łyżeczki). Do gotującego soku wsypać stopniowo agar i dobrze wymieszać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i przestudzić.

Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.
Dodaj opinię o produkcie
Ocena: 1
Przepisz kod:
weryfikator

Kategorie

Przesyłka gratis dla zamówień od 250 zł