Płatki drożdżowe to jadalna, nieaktywna postać drożdży. Mają charakterystyczny aromat oraz smak, który jest mieszanką delikatnej słodyczy z orzechowo-serowym smakiem w tle. Drobniutkie płatki przypominające tartą bułkę, z drożdży nieaktywnych, są naturalnym źródłem witamin z grupy B (duże ilości witaminy B1, B2, B3 i B8), H i D oraz mikroelementy, w tym chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen oraz cynę. Ponadto ich składnikiem są aminokwasy, a także nuklepoproteiny i enzymy.
Ważne informacje:
Włączając płatki drożdżowe do jadłospisu warto zaczynać od małych porcji i obserwować jak to wpływa na samopoczucie. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania płatków drożdżowych jest uczulenie na drożdże.
Tabela wartości odżywczych w 100g:
Wartość energetyczna | 1440kJ/344 kcal |
Tłuszcze w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
4g 0,7g |
Węglowodany w tym cukry |
36,9g 12,4g |
Białko | 51g |
Sól | 0,18 |
* Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal / 8400 kJ)
Składniki:
100% płatki drożdżowe nieaktywne
Sposób użycia:
Produkt doskonale nadaje się do zagęszczania zup, sosów i past. Można także wykorzystać go do przygotowania panierki. Płatki można również dodawać do jogurtu i kefiru dla wzbogacenia smaku i wartości odżywczych.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.