Miód gryczany 390 g z polskiej pasieki z wieloletnimi tradycjami.
ŚWIEŻY O NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI !!!
W swojej pierwotnej postaci – płynnej patoki, ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą. Posiada bardzo silny aromat kwiatów gryki, a smak ostry, lekko piekący. Dzięki temu nadaje się on do wypieków wonnych ciast, pierników, mazurków.
W miodzie znajdują się sole mineralne, takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, miedź, cynk, krzem.
Stosowanie:
Można spożywać go z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.
Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w temperaturze do 18°C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych.