Orzechy włoskie charakteryzują się wysoką, a jednocześnie wartościową kalorycznością, w parze z którą organizmowi dostarczane są pełnowartościowe białko i najszlachetniejszy tłuszcz. Orzechy włoskie są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Należy je cenić przede wszystkim za dużą zawartość białka i kwasów omega-3, a także magnezu, wapnia, fosforu, potasu, kwasu foliowego oraz witamin A, C, E i B6.
Tabela wartości odżywczych w 100 g:Wartość energetyczna | 2699 kJ/645 kcal |
Tłuszcz | 60,3 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 6,56 g |
Węglowodany | 18 g |
Cukry | 2,2 g |
Błonnik | 6,5 g |
Białko | 16 g |
Sól | 0,01 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
100% orzechy włoskie łuskane
Sposób użycia:
Orzechy włoskie można spożywać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do innych posiłków.