Figi to owoce figowców pospolitych, które wzbogacają krajobraz rejonów o ciepłym i suchym klimacie – tereny Chorwacji, Grecji i Turcji. Figi posiadają wyjątkowe wartości odżywcze i smak, dlatego warto zadbać o ich udział w codziennym jadłospisie.
Suszone figi są prawdziwą skarbnicą wzmacniającego kości wapnia. Zawierają najwięcej błonnika spośród wszystkich suszonych owoców, a także cukry proste. Figi to bakalie obfitujące w wiele innych witamin i minerałów: A, E, K, C i B oraz magnez, fosfor i potas.
Zastosowanie:
Figi mogą pełnić rolę samodzielnej przekąski, a także smacznego dodatku urozmaicającego wytrawne dania i desery. Idealnie sprawdzają się też w formie przetworzonej w postaci konserw, dżemów i kompotów.
Tabela wartości odżywczych w 100 g:
Wartość energetyczna | 1316 kJ/311 kcal |
Tłuszcz | 1,2 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,24 g |
Węglowodany | 65,1 g |
Cukry | 65,1 g |
Białko | 3,6 g |
Sól | 0,11 g |
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.