Pestki moreli bogate w witaminę B17 (amigdalinę), która uważana jest za naturalny czynnik antyrakowy. Łatwo przenika przez błonę komórkową i szybko się przyswaja.
Amigdalina (B17) reagując w naszym organizmie rozpada się na dwie cząsteczki glukozy, jedną cząsteczkę benzaldehydu oraz cząsteczkę kwasu cyjanowodorowego. W zdrowym organizmie witamina B17 zostaje zredukowana do czystej glukozy, naturalnego paliwa dla zdrowych komórek natomiast w komórkach rakowych, z B17 tworzony jest cyjanek oraz aldehyd benzoesowy, które jak twierdzą niektórzy naukowcy, pomagają zapobiegać i leczyć stany nowotworowe.
Zastosowanie:
Pestki moreli oprócz zastosowania przez niektórych w walce z rakiem stosowane są także do dżemów, likierów, mas marcepanowych. Czasami można się spotkać z zastosowaniem pestek moreli w kosmetyce.
Ważne informacje:
Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2 jądra moreli. Nie należy jej przekraczać.
Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia.
Składniki:
Gorzkie jądra pestek moreli 100%
Sposób użycia:
Dodatek do potraw, dodawać do zup, sałatek, napojów i każdego dania, które chce się urozmaicić gorzkim smakiem.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.