Len brązowy to źródło błonnika pokarmowego, który pomaga w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Nasiona lnu mają wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce.
Zastosowanie:Siemię lniane można dodawać do jogurtów, sałatek, koktajli oraz wypieków. Nasiona najbardziej przyswajalne są po zmieleniu.
Ważne informacje:Siemię lniane może działać przeciwzakrzepowo, zatem osoby, które przyjmują jakiekolwiek leki, o takim działaniu (np. aspirynę), powinny unikać spożywania nasion lnu. Ponad to, jeśli mamy wysoki poziom cholesterolu i zażywamy leki na jego obniżenie, powinniśmy stosować siemię lniane ostrożnie i po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna |
2569 kJ/620 kcal |
Tłuszcz |
42 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
3,7 g |
Węglowodany |
1,6 g |
w tym cukry |
1,6 g |
Błonnik |
25,9 g |
Białko |
18 g |
Sól |
0,08 g |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000)
Składniki:100% len brązowy ziarno
Sposób użycia:Optymalna ilość spożywanego w ciągu dnia siemienia lnianego to 2-3 łyżeczki.
Sposób przechowywania:Przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach:Produkt może zawierać
sezam i różne orzechy.