LEN BRĄZOWY 1 KG
Brązowe nasiona lnu zawierają 44% oleju, gdzie 59% zawartości oleju stanowią kwasy tłuszczowe omega-3 lub kwas alfa-linolenowy (ALA).zawierają również dużą ilość tłuszczu, kalorii, białka i są bogatym źródłem lignanów, które są fitochemikaliami.
Nasiona są bardzo drobne, w kolorze brązowym. Po zalaniu ich wodą, ziarna pęcznieją i wytwarzają śluz, przez co siemię lniane przekształca się w galaretkę. Subtelny orzechowy smak i delikatny aromat.
Zastosowanie:
Ziarna można zalewać wodą i wypijać po napęcznieniu, dodawać do owsianek, jogurtów, koktajli i sałatek.
Ziarna siemienia lnianego można mielić, np. w młynku do kawy. Wówczas nasz organizm łatwiej przyswoi składniki odżywcze zawarte w nim. Siemię trzeba jednak mielić tuż przed spożyciem.
Nie należy przekraczać dawki 50 gram rośliny na dzień.
Ważne informacje:
Odradzane jest spożywanie siemienia lnianego kobietom w ciąży, gdyż jego działanie estrogenne może źle wpływać na gospodarkę hormonalną i przebieg ciąży. Nie powinny go także przyjmować osoby z zaparciami, ponieważ w takim wypadku siemię lniane nasili ten efekt.
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna |
2071 kJ/499 kcal |
Tłuszcz |
31 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
2,36 g |
Węglowodany |
17 g |
w tym cukry |
0,3 g |
Błonnik |
18 g |
Białko |
28,9 g |
Sól |
0,2 g |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000)
Składniki:100% len brązowy ziarno
Sposób przechowywania:Przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach:Produkt może zawierać
sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.