Acerola to owoc słynący z nazwy „wiśnia z Barbados”. Pochodzi z Wysp Karaibskich, ale rośnie również w Ameryce Środkowej i rejonie Amazonii. Owoc ten słynie z bardzo wysokiego poziomu witaminy C. Na uwagę zasługuje również zawartość związków przeciwutleniających (antyoksydantów). Cechą charakterystyczną aceroli jest wysoka zawartość karotenoidów, a także polifenoli. W przemyśle farmaceutycznym używa się aceroli do wytwarzania preparatów witaminowych (tabletki, proszek). Większość suchego proszku jest wykorzystywana jako źródło naturalnego kwasu askorbinowego w suplementach diety.
Zastosowanie:
Acerola podnosi naturalną odporność organizmu, stymuluje układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, które chronią przed atakiem wirusów. W okresie większej zachorowalności warto jednak spożywać acerolę.
Ważne informacje:
Przeciwwskazaniem w stosowaniu Acerola jest nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu.
Tabela wartości odżywczych w 100 g:
Wartość energetyczna | 1444kJ/345kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nienasycone |
0g 0g |
Węglowodany w tym cukry |
87g 31g |
Błonnik | 8,2g |
Białko | 7,6g |
Sól | 45mg |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal / 8400 kJ)
Składniki:
Ekstrakt z owoców aceroli standaryzowany na zawartość witaminy C 25%, substancje wypełniające: celuloza mikrokrystaliczna, skrobia ziemniaczana, substancje przeciwzbrylające: stearynian magnezu, dwutlenekkrzemu.
Sposób użycia:
2g (płaska łyżeczka) dziennie, spożywać dodając wg uznania do jogurtów, soków, lub innych napojów.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.