Spirulina to jednokomórkowa alga, która mieści w sobie wielki potencjał odżywczy. Cechą charakterystyczną tej niepozornej mikroalgi jest obecność kwasu gamma linolenowego (GLA) oraz dwóch barwników: fikocyjanina (niebieski) i chlorofil (zielony). Wodorost ten swe bogactwo odżywcze zawdzięcza wysokiej zawartości białka, witamin, mikro i makroelementów. Spirulina może wpływać na układ immunologiczny, obniżać cholesterol, ciśnienie krwi, poziom glukozy oraz neutralizować wolne rodniki, będące źródłem wielu groźnych chorób w organizmie.
Zastosowanie: Preparaty na bazie spiruliny mogą znaleźć zastosowanie do optymalizacji kuracji zdrowotnych.
Ważne informacje:Osoby, które nie powinny zażywać spiruliny to: karmiące matki oraz kobiety w ciąży, dzieci, osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi; osoby przyjmujące leki zwiększające krzepliwość krwi.
Tabela wartości odżywczych w 100g:
Wartość energetyczna |
1613kJ/383kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
12g 3,2g |
Węglowodany w tym cukry |
6,4g 0,3g |
Błonnik |
12g |
Białko |
58g |
Sól |
0,7g |
* Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal / 8400 kJ)
Składniki:
100% spirulina w tabletkach.
Sposób użycia:
3 razy dziennie po 2 tabletki przed lub w trakcie posiłku.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętym opakowaniu w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.